Soorten panelen - www.ronelektro.com

 06-13565982

 info@ronelektro.nl
 06-13595982
 info@ronelektro.nl
 06-13595982
 info@ronelektro.nl
 06-13595982
 info@ronelektro.nl
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Soorten panelen
De eerste zonnecellen werden in 1883 ontwikkeld door Charles Fritts door lagen van het materiaal selenium te bedekken met een dunne laag goud. Deze cel had een rendement van slechts 1% en was dan ook meer een ‘proof of concept. De eerste ‘moderne’ silicium-cel werd in 1941 ontwikkeld door Russell Ohl. De eerste kristallijne silicium-panelen werden in 1954 gefabriceerd, met een rendement van 4%. Met name voor de ruimtevaart waren deze interessant, omdat voor aardse toepassingen het rendement simpelweg te laag was. In de jaren daarop werd het rendement verbeterd tot zo’n 6%. De gemiddelde commerciële zonnecel tegenwoordig haalt een rendement van ruwweg 14%.

Een zonnepaneel is in feite een verzameling van een groot aantal zonnecellen. Een zonnecel wordt met een moeilijk woord ook wel fotovoltaïsche cel (afgekort PV-systeem, van het engelse photovoltaic cell) genoemd. De meeste zonnecellen zijn gemaakt van een laag van het materiaal silicium. Om van dit silicium een halfgeleider te maken, wordt er aan de bovenkant een laagje fosfor toegevoegd en aan de onderkant een laag borium (zie de pagina halfgeleiders voor meer uitleg). Het geheel wordt ter bescherming tussen twee glasplaten geplaatst. Zodra er zonlicht schijnt op een zonnepaneel, worden er onder invloed van deze straling elektronen ‘losgeweekt’ uit de bovenkant van het paneel; er ontstaat een vrij elektron met een bijbehorend gat. Omdat er vanwege de ongelijke ladingverdeling een elektrisch veld ontstaat op het grensvlak, kunnen de elektronen maar één kant op. Het gevolg hiervan is dat er een spanningsverschil tussen de boven- en onderkant van het paneel ontstaat. Sluit je de boven- en onderkant nu op elkaar aan, dan gaat er over de draad een stroom lopen. Aangezien de spanning over de zonnecel erg laag is (slechts een halve volt), worden vaak meerdere zonnecellen in serie aan elkaar ‘geknoopt’ in een zonnepaneel. Vervolgens zal er een omvormer (transformator) geplaatst moeten worden. Deze zorgt ervoor dat de spanning van een serie zonnepanelen (meestal rond de 24V gelijkstroom) wordt omgezet in een wisselstroom van 230V.

Een ander type zonnecellen zijn de zogenaamde dunne film zonnecellen. Deze cellen zijn, zoals de naam al aangeeft, significant (100 tot 200 keer) dunner dan hun kristallijne tegenhangers. De cellen zijn flexibel en hebben een zeer laag gewicht, waardoor ze makkelijk toepasbaar zijn op diverse oppervlakken. Het rendement van dunne film zonnecellen is een stuk lager (zo’n 6%) en het productieproces is erg complex, maar de benodigde hoeveelheid grondstof (kristallijn silicium) is zeer laag. Hierdoor zijn de cellen per oppervlakte-eenheid goedkoper dan kristallijne cellen. Deze lagere prijs weegt echter niet op tegen het rendementsverlies, waardoor je met een dunne film cel niet of nauwelijks beter uit bent.


Aanzicht enkele cel
Afmetingen zonnepanelen
Grafiek
Structuur opbouw van een cel
 Contactgegevens                                          
* Bedrijf: Ronelektro                   *  Adres: De Eiken 40
* Postcode: 9781MD                   *  woonplaats: Bedum
* Mobiel: 0613565982                 *  Zaak: 050-3013649
* KVK nummer: 60740426           *  E-Mail: info@ronelektro.nl

Wij werken met producten van:
 
 

    
Snelle toegang
Visie                      downloads
Alg. voorwaarde   Facebook
Linkedin                 Service
Contact                 Portofolie
2017 Ontworpen door R.B.
* Adres: De Eiken 40 * Postcode: 9781MD
* Mobiel: 0613565982 *  E-Mail: info@ronelektro.nl

Visie             downloads      Webwinkel        Facebook
Linkedin       Service           Contact             Portofolie
* Adres: De Eiken 40 * Postcode: 9781MD
* Mobiel: 0613565982 *  E-Mail: info@ronelektro.nl

Visie       downloads      Webwinkel       Facebook
Linkedin      Service         Contact         Portofolie
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu