Soorten omvormers - www.ronelektro.com

 06-13565982

 info@ronelektro.nl
 06-13595982
 info@ronelektro.nl
 06-13595982
 info@ronelektro.nl
 06-13595982
 info@ronelektro.nl
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Soosten omvormers
Een omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning die over uw stroombron (de zonnepanelen) staat, wordt omgezet in een wisselspanning die (eventueel) verkocht kan worden aan uw stroomleverancier. Op een enkele zonnecel staat een gelijkspanning van ongeveer zo’n 0.5V. De stroomsterkte over diezelfde cel hangt voor een groot deel af van de zonkracht op dat moment. Voor zonnepanelen wordt vaak gekozen voor een schakeling waarbij het totale paneel ofwel 12V ofwel 24V gelijkspanning levert. Voor autonome systemen is dit vaak goed, aangezien de meeste accu’s en accessoires op 12V werken. Voor netgekoppelde systemen is echter een omvormer (ook wel: inverter) nodig, die ervoor zorgt dat de door u geproduceerde stroom wordt ‘omgewerkt’ naar geschikte netstroom. In dit artikel bespreken we kort welke soorten omvormers er zijn en hoe een omvormer eigenlijk werkt.

Wisselstroom en gelijkstroom?

Er zijn twee soorten stroom; wisselstroom en gelijkstroom. Gelijkstroom is een stroom met een constante stroomrichting. Gelijkstroom wordt onder andere geleverd door batterijen, accu’s en zonnepanelen. Groot nadeel van gelijkstroom, is dat het niet getransformeerd kan worden naar hoogspanning. Hierdoor kan het niet over grote afstanden vervoerd worden zonder grote verliezen. Wisselstroom daarentegen kan wél getransformeerd worden, zij het met (geringe) verliezen.

Om stroom over lange afstanden te vervoeren, loont het de moeite voor een energiebedrijf om de spanning met behulp van een transformator op te voeren tot zo’n 300.000 volt op een frequentie van 50 Hz. Bij een dergelijke spanning kan de stroomsterkte namelijk laag blijven, wat een lager verlies tot gevolg heeft. In diverse stappen (transformatorhuisjes) wordt deze hoogspanning vervolgens weer terug getransformeerd naar stroom met een spanning van 230V. De stroom die we vervolgens het huis ingevoerd krijgen, is een zuivere wisselspanning (AC) van 230V/50Hz.

Soorten omvormers

Er zijn twee hoofdsoorten omvormers: de zuivere sinusomvormer en de gemodificeerde sinusomvormer. Het verschil tussen de twee zit hem in de golfvorm van de stroom die geproduceerd wordt. De stroom die we van het elektriciteitsnet kopen, heeft een zuivere sinusvorm (zie de blauwe lijn in onderstaande figuur). Dit is dan ook de golfvorm die geproduceerd wordt door de duurdere zuivere sinusomvormer. De gemodificeerde sinusomvormer produceert een blokgolf (rode lijn) met dezelfde frequentie als de netstroom. Omdat een blokgolf volgens de Fourier-theorie eigenlijk uit een oneindig aantal sinusvormen bestaat, geeft dit in de praktijk vaak geen problemen. Problemen die ontstaan, worden veelal veroorzaakt door de harmonische componenten van de blokgolf (lees: alle niet-grondcomponenten van de Fourier-reeks).

Onderdimensionering

In tegenstelling tot wat velen denken, is het in sommige gevallen goed mogelijk een omvormer te gebruiken met een lager ingangsvermogen dan het piekvermogen van de zonnepanelen. Dit komt omdat het piekvermogen van de zonnepanelen vrijwel nooit bereikt wordt. Onder ideale omstandigheden kunt u er vanuit gaan dat het maximaal bereikte vermogen op ongeveer op 80% van het piekvermogen ligt. Dit komt omdat zonnecellen in de praktijk veel warmer worden dan de laboratoriumcondities, waar de cellen op een comfortabele 25°C gehouden worden. Zie het rendement van zonnepanelen voor informatie over het inverse verband tussen opbrengst en temperatuur. In andere woorden: op een omvormer met een maximaal ingangsvermogen van 1000 watt kan prima een zonnepanelenset van 1250Wp aangesloten worden. Mocht het ingangsvermogen alsnog overschreden worden, dan zal de omvormer de spanning dusdanig terugschakelen dat de zonnepanelen tijdelijk in vermogen dalen. Een omvormer die hiertoe in staat is, noemt men onderdimensioneerbaar.

Welke omvormer kiezen?

Als uw zonnesysteem niet netgekoppeld is, is uw keuze afhankelijk van de apparaten die u van stroom wilt voorzien. Bevat het apparaat een elektromotor, dan is een zuivere sinusvorm praktisch verplicht. Daarnaast geldt voor veel audio-video apparatuur dat een onzuivere golf ruis kan veroorzaken. Voor bijvoorbeeld een laptop maakt het niet uit en is de goedkopere gemodificeerde sinusvorm een prima oplossing. Daarbij moet wel gezegd worden, dat omvormers die een blokvormig signaal afgeven, vaak zoemen vanwege de traploze omzetting. Een zuivere sinusomvormer is in alle gevallen beter, maar de meerwaarde is in veel gevallen laag.

In geval van netgekoppelde PV-systemen, bent u verplicht een zogenaamde speciale synchrone omvormer te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de door u geleverde stroom in fase (lees: de golf loopt gelijk) is met de netstroom. Is dit niet het geval, dan zal uw omvormer ogenblikkelijk stukgaan. Een niet-synchrone omvormer werkt dus niet! Synchrone omvormers zorgen voor een nette zuivere sinus die dus precies aansluit bij de stroom van het elektriciteitsnet. In combinatie met een teruglopende stroommeter kunt u op deze manier de door u geleverde energie terugvoeren en verkopen aan het net. Welke synchrone omvormer u moet nemen, is geheel afhankelijk van het vermogen (in Watt) van uw PV-systeem.

Serieel of parallel schakelen?

Een omvormer werkt op een vaste spanning, die meestal een meervoud is van 12V. Het is van groot belang dat uw zonnepanelen dusdanig geschakeld zijn, dat de spanning over de gehele schakeling gelijk is aan de spanning die de omvormer ‘vraagt’. Om dit te bewerkstelligen, is vaak een combinatie van serieel en parallel schakelen nodig.

 Contactgegevens                                          
* Bedrijf: Ronelektro                   *  Adres: De Eiken 40
* Postcode: 9781MD                   *  woonplaats: Bedum
* Mobiel: 0613565982                 *  Zaak: 050-3013649
* KVK nummer: 60740426           *  E-Mail: info@ronelektro.nl

Wij werken met producten van:
 
 

    
Snelle toegang
Visie                      downloads
Alg. voorwaarde   Facebook
Linkedin                 Service
Contact                 Portofolie
2017 Ontworpen door R.B.
* Adres: De Eiken 40 * Postcode: 9781MD
* Mobiel: 0613565982 *  E-Mail: info@ronelektro.nl

Visie             downloads      Webwinkel        Facebook
Linkedin       Service           Contact             Portofolie
* Adres: De Eiken 40 * Postcode: 9781MD
* Mobiel: 0613565982 *  E-Mail: info@ronelektro.nl

Visie       downloads      Webwinkel       Facebook
Linkedin      Service         Contact         Portofolie
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu